LOK        

(Lokale KwaliteitsKring)



Inleiding:

Artsen (zowel huisartsen als specialisten) zijn verplicht om deel te nemen aan een LOK-groep. De LOK is een intervisiegroep van peers (artsen van eenzelfde discipline) die zonder buitenstaander (zonder externe spreker) samenkomen om onderwerpen te bespreken. Het doel is om eigen kennis en handelen bij frequent voorkomende pathologieën in de huisartspraktijk te registreren en te toetsen aan het handelen van collega’s en de beschikbare literatuur. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze vorm van bijscholing meer impact heeft op kennis en handelen dan passief luisteren naar een spreker.

In de praktijk bestaat een LOK uit minstens 8 en hoogstens 25 artsen. In een lokale huisartsenkring zijn er meestal meerdere LOK-groepen actief. Een startende huisarts sluit zich best aan bij een LOK-groep van collega’s rondom de eigen praktijk. Dat bevordert het lokaal overleg met andere huisartsen maar ook met andere zorgverleners (zoals met apothekers in een MFO Medisch Farmaceutisch Lokaal Overleg - wat we later dit jaar ook zullen inoefenen). Elke LOK-groep heeft een verslaggever die ook de verantwoordelijke organisator is. De taak van deze organisator is het beheren van de inschrijvingen en het online beheren van de LOK-administratie voor het RIZIV.  Per kalenderjaar zijn er minstens 4 LOK's van minstens 1 uur verplicht. Elke LOK heeft een animator die verantwoordelijk is voor de inhoud van de Lok. Vaak wordt het onderwerp voorbereid door een aantal leden, maar van alle leden wordt tijdens de vergadering een actieve inbreng verwacht. De kwaliteit van een LOK hangt af van de voorbereiding én van de participatie van de leden. Men kan in een LOK zoeken naar (met literatuur onderbouwde) antwoorden op klinische vragen bij casussen uit de praktijk of reflecteren over de voorschrijfprofielen van het RIZIV die artsen jaarlijks ontvangen of de toepasbaarheid van richtlijnen toetsen in de praktijk,...

Met de LOK-oefening in de specifieke opleiding van het zevende jaar arts proberen we jullie voor te bereiden op het volgen en het begeleiden van een LOK-groep. Als onderwerpen kozen we voor 21 huisartsrelevante onderwerpen (samengebracht in 7 clusters):

                                                                                    

Tijdens de voorbije stageperiodes hebben jullie de kans gehad om casussen over de bovenstaande onderwerpen te verzamelen en te posten op Minerva onder studentenpublicaties in de map 'LOK-casussen'.

Vanaf dit lesblok start de eigenlijke voorbereiding van de LOK-oefening. Afhankelijk van de uitgebreidheid zal elk onderwerp door vier tot vijf studenten (minstens één student uit elke lesgroep) voorbereid worden (zie tabel). Na deze voorbereiding zal elke student alleen of met twee de rol van animator in zijn eigen lesgroep opnemen. Omdat de tijd beperkt is tot ongeveer 1 uur per LOK is het onmogelijk om alle informatie over een onderwerp te behandelen. Beperk je tot de discussie over enkele relevante klinische vragen bij het onderwerp (zie tabel).

Het is de bedoeling dat de volledige opdracht wordt uitgevoerd! Lees hieronder aandachtig wat deze opdracht precies inhoudt:

1. Voorbereiding

1.1. Reflecteren over de opgegeven klinische vragen bij het onderwerp:

Maak hierbij in de eerste plaats gebruik van de klinische casussen die collega's in het eerste semester gepost hebben op Minerva!!!

Misschien kunnen jullie ook gebruik maken van de klinische casussen uit de wachtzaal, de stage of de PICO-oefening?

1.2. Huisartsrelevante literatuur over het onderwerp opzoeken en verwerken als antwoord op de klinische vragen:

Raadpleeg vooreerst huisartsrelevante richtlijnen:

Alle richtlijnen zijn terug te vinden op Cebam Digital Library for Health (CDLH). Zorg dat je een gebruikersnaam en wachtwoord hebt.

Het is dus NIET de bedoeling om een bepaalde richtlijn over een bepaald onderwerp integraal over te nemen.

Het is WEL de bedoeling dat jullie de verschillende relevante richtlijnen raadplegen op basis van de klinische vragen. Bij tegengestelde informatie tussen verschillende richtlijnen is het belangrijk om af te wegen welke informatie het meest recent en het meest onderbouwd is.

Er wordt dus een kritische ingesteldheid verwacht waarmee tijdens de evaluatie door de observator in belangrijke mate zal rekening gehouden worden.

Bijvoorbeeld: Stel: Voor de klinische vraag X vind je een antwoord in de NHG-standaard van 2006 en een tegenstrijdig antwoord in de NICE-guideline van 2012: Wat ga je dan als boodschap voor jouw medestudenten meegeven? EN vooral: Waarom? Misschien is in vergelijking met de NICE-guideline, de informatie in de NHG-standaard niet onderbouwd of gebaseerd op oudere studies?; Misschien sluit de aanbeveling van de NHG-standaard beter aan bij onze manier van praktijkvoeren?;...

Bijvoorbeeld: Stel: Voor een bepaalde klinische vraag X vind je geen antwoord in de richtlijnen: Kunnen we hier vanuit andere bronnen (zoals artikel in de Journal Club) een antwoord formuleren?

1.3. Registratiegegevens uit de praktijk (niet voor alle onderwerpen - raadpleeg de tabel!):
In het werkelijke leven kan je voor een volgende LOK-bijeenkomst al afspreken dat iedereen tegen dan gedurende bijvoorbeeld twee weken gegevens registreert over een bepaald onderwerp. “Hoe dient een probleem zich aan? Wat is het beleid?...”
Voor de huidige LOK-oefening vragen we dat jullie (álle vier of vijf!) op de volgende stageplaats prospectief diagnostische of behandelingsaspecten over het onderwerp registreren. Voor minder frequente problemen kan je via het elelectronisch medisch dossier ook retrospectief tewerk gaan. De bedoeling is dat op basis hiervan bijvoorbeeld kan gediscussieerd worden over de praktische haalbaarheid van bepaalde aanbevelingen.

Deze opdracht is verplicht en telt ook mee voor de evaluatie!

1.4. Voorbereiden van het interactief proces.
Een LOK-bijeenkomst is een bijscholing voor en door “peers”. Het concept staat en valt dus met de interactie tussen de verschillende deelnemers. Er zijn verschillende methodieken mogelijk om de interactie te vergroten:

1.5. Opstellen van één A4-pagina met de kernboodschappen over jullie onderwerp. VERPLICHT uit te delen na de presentatie!
Geen uitgebreide teksten of kopies van guidelines. Deze worden toch niet gelezen. Slechts 1 A4-tje met daarop de essentie, wat is extreem belangrijk om te onthouden als huisarts, met een aantal links en referenties om meer te weten te komen. Indien van toepassing is het ook verplicht om hierin een formulariumselectie (welke geneesmiddelen met welke dosis voor hoelang op basis van de beoordeling over effectiviteit, geschiktheid, veiligheid en prijs) op te nemen, naar analogie met de tutorials farmacotherapie van de masteropleiding.

Praktisch

Elk LOK-groepje stelt een verantwoordelijke aan die de voorbereiding in goede banen leidt (taken verdelen, overleg begeleiden, powerpointpresentatie samenstellen, ...). We verwachten dat elk groepje ten laatste op 30 maart een "voorlopige" powerpointpresentatie post op Minerva onder studentenpublicaties met als bestandsnaam: LOK-onderwerp_groep A, B, C of D_voornaam + achternaam verantwoordelijke. Op basis van onze feedback is er dan nog voldoende tijd om de definitieve powerpointpresentatie aan te passen.

2. Begeleiden van de LOK-bijeenkomst.

De LOK-bijeenkomst duurt 1u. De bedoeling is dat er sterk interactief gewerkt wordt.

Nog enkele raadgevingen:

-probeer structuur te houden met een overzichtelijke (niet teveel informatie samenproppen!) powerpointpresentatie
-betrek iedereen bij de discussie
-bewaak de tijd

Tijdens deze oefening zal een observator van de vakgroep aanwezig zijn. Deze LOK-oefening telt voor de eindevaluatie (5 punten voor inhoud (= correcte info?; relevante info voor de eerste lijn?; evidence-based?); 3 punten voor vorm; 2 punten voor de kernboodschappen met formularium).

Veel succes,

Terug naar startpagina